Jevgeņijam Kostigovam 5. vieta Eiropā īsākajā mototrekā Dorenā

Jevgeņijam Kostigovam 5. vieta Eiropā īsākajā mototrekā Dorenā

Daugavpils Optibet Lokomotīve un Latvijas izlases spīdvejists Jevgeņijs Kostigovs ieņēma 5. vietu starptautiskās sacensības "Flutlichtrennen" Dorenas mototrekā Vācijā, kas ir īsākais spīdveja treks Eiropā - apļa garums tajā ir tikai 215 metri.

Lejassaksijas miestiņā Dorenā (tajā ir tikai apmēram 1500 iedzīvotāju) spīdvejs ienāca vēl pagājušā gadsimta 70. gados un kopš tā laika tas ir viens no Vācijas spīdveja centriem. Šeit, piemēram, karjeru sākuši viens no savulaik Vācijas labākajiem spīdvejistiem, 2012. gada Vācijas čempions, 2007. gada SGP pretendentu finālists (15. vieta) un 2010. gada Eiropas vicečempions pāriem (kopā ar Martinu Smolinski un Robertu Hauptu) Tobiass Kroners, kā arī trīskārtējais pasaules čempions Vācijas izlases sastāvā garajā trekā jeb hipodromā Jērgs Tebbe. Sacensības "Flutlichtrennen" šogad risinājās jau 31. reizi un tajās allaž pulcējas spēcīgs dalībnieku sastāvs. Pērn, piemēram, uzvarēja šā gada pasaules vicečempions brits Roberts Lamberts, bet 5. vietu ieņēma mūsu Andžejs Ļebedevs. Vēl pirms gada Ļebedevs uzvarēja visos piecos pamatsacensību braucienos un pusfinālā, bet finālā izstājās motocikla defekta dēļ - 4. vieta...

Šogad starp dalībniekiem un Jevgeņija Kostigova konkurentiem bija dānis Tims Sērensens (2021. gada Dānijas junioru čempions) un viņa taitieši, jaunie dāņu talanti Mikkels Andersens un Villads Nagels (abi bija junioru pasaules čempionāta jeb SGP2 finālisti). pasaules junioru vicečempions un Eiropas U19 čempions ukrainis Nazars Parņickis (arī šā gada Latvijas atklātā čempionāta 3. vietas ieguvējs un uzvarētājs starp junioriem), soms Timo Lahti, pazīstamie poļi Bartošs Smektala, Kacpers Gomuļskis un Jakubs Jamrugs, jaunākais čempions Vācijas spīdveja vēsturē Noriks Blēdorns un pašreiz labākais amerikāņu spīdvejists Luks Bekers.

Dorenas mototreks ir ne tikai īsākais, bet arī viens no īpatnējākajiem Eiropā, jo starts tajā tiek dots nevis celiņa taisnē pa vidu vai vienkārši starp līkumiem, bet gan - taisnes sākumā. Līdzīgi kā sprintā vieglatlētikā. Kostigovam vispirms nācās pielāgoties neierastajam mototrekam un tāpēc pirmajos divos braucienos viņš ieguva tikai vienu punktu, bet toties divos no trim atlikušajiem uzvarēja un ar 7 punktiem iekļuva pusfinālā. Pusfinālā - 3. vieta aiz Sērensena un Parņicka, bet kopsummā - 5. vieta Finālā pirmais bija Lahti, otrais - Parņickis, trešais - Sērensens un ceturtais - Blēdorns.